WOII in Nijmegen

WOII in Nijmegen

Een stad met veel geschiedenis in de WOII. Enkele bekende gebeurtenissen zijn het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 en operatie Market Garden op 17 september 1944 t/m 20 september 1944. Tevens kent Nijmegen ook, net als in veel steden, inwoners van joodse komaf die gedeporteerd zijn. Met de stolpersteine, of wel struikelstenen, probeert men deze inwoners te herdenken.

Locaties stolpersteine in de stad Nijmegen

Voor de joodse slachtoffers die in Nijmegen zijn omgekomen zijn er stolpersteine gemaakt die voor het toenmalige adres van het slachtoffer worden gelegd. Om deze locaties voor Nijmegen in beeld te brengen is de volgende query bedacht. Op de kaart staan niet alle adressen van de bekende joodse slachtoffers. Dit kan komen door veel van deze slachtoffers buiten Nijmegen zijn ondergedoken of het toenmalige adres niet meer bestaat als gevolg van sloop of herinrichting van de stad. Per locatie is aangegeven wie het slachtoffer is en het bekende adres.

Uitgaven en verdiensten

Wat opvalt is dat meerdere panden zijn opgekocht door dezelfde koper. Met de onderstaande query's is er informatie opgevraagd over het totaal aantal panden dat deze kopers in bezit kregen en hoeveel zij daarvoor uitgegeven hebben. De heer J.M. Jacobs valt gelijk op, hij heeft in deze periode 15 panden opgekocht en in totaal 307.100 gulden neergelegd voor het opkopen van deze panden.

In de Verkaufsbücher staan bij de verkoopbedragen de namen van de 'oorspronkelijke' en dus onteigende bezitters. Het verkoopbedrag betaalden de kopers via de ANBO aan de Grundstückverwaltung. Voor meer informatie over de duiding van de Verkaufsbucher zie: https://oorloginnijmegen.nl

Relaties tussen de stolpersteine locaties en Verkaufsbücher

Om het verhaal rond de stolpersteine in Nijmegen nog interessanter te maken is de dataset van de verkaufsbucher gecombineerd met de stolpersteine. Deze vergelijking is gemaakt om te laten zien dat er ook mogelijk verband is tussen de arrestatie van de bewoner en de verkoop van een pand. Als u over de locaties heen gaat vindt u de namen van de bewoner, wie het pand verkocht heeft en de verkoopdatum.

Bronnen

  • Stolpersteine namenlijst Nijmegen – www.oorloginnijmegen.nl (Willem Oosterbaan en Leo van den Munkhof).
  • Verkaufsbücher – Nationaal Archief Nederland.
  • Verkaufsbücher Nijmegen - www.oorloginnijmegen.nl (Willen Oosterbaan en Leo van den Munkhof).