HRLMMR en Meer

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2013. Persbericht van Jopen Bier (30 oktober 2013): Oergraan uit Haarlemmermeerpolder wordt prachtbier. HAARLEM/NIEUW VENNEP Na 3 jaar van voorbereiding wordt vrijdag 1 november in de Jopenkerk in Haarlem het eerste glas bier, gemaakt uit een oergraan uit de Haarlemmermeerpolder, aan het grote publiek gepresenteerd. Enkele eeuwen geleden was de polder Graan voor Visch na de drooglegging van de Haarlemmermeer de graanschuur van Amsterdam. Toen graanbouw door de Mansholt-verordonnering uit de jaren 70 van de vorige eeuw naar Frankrijk en Duitsland verdween en ook alle kleine brouwerijen weggesaneerd waren en uiteindelijk in de Randstad alleen Heineken-Amstel overbleef was er qua diversiteit een monocultuur van bier en een monocultuur van granen ontstaan. Vanaf de jaren 80 ontstonden er nieuwe brouwerijen die zich toelegde op speciaalbier. Zo ook in Haarlem met Jopen Brouwerij, die na 15 jaar van brouwen bij collegas, in 2010 weer een eigen brouwerij deed herrijzen, en dat wel in de Jacobskerk in het Raaks gebied. De volgende stap was nu ook weer eigen granen te gaan gebruiken. Er werd daartoe niet teruggegrepen op alleen gerst (en haver) maar ook op het oergraan emmer, een graan dat al door de Egyptenaren voor onze jaartelling werd benut voor het bierbrouwen. Ook onze eerste landbouwers verbouwden dit oergraan in onze contreien. In 2010 werd dit graan, de voorloper van onze tarwe, weer voor het eerst in ons land uitgezaaid. Op de velden van Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep is de emmer geteeld. Na 3 jaar van vermeerderen van 80 kg naar ruim 10.000 kg is het nu eindelijk zo ver dat er mede dankzij de Stichting Bio-Di-Vers ook weer bier van gebrouwen kan worden. De coperatie Agro Nova van Haarlemmermeerboeren in Nieuw-Vennep toonde zich gaarne bereid een experiment, bijna 2000 jaar na de laatste boeren, aan te gaan. Het brouwproces kon dan eindelijk op 30 augustus beginnen en nu is er dus een prachtbier. Het Emmerbier heeft de naam "Jopen HRLMMR & Meer" meegekregen en heeft enige gelijkenis met weizenbier, maar dan iets voller van smaak. Het bier is ongefilterd blond en bevat 5% alcohol. Het unieke brouwsel is compleet op 33cl flessen afgevuld.

HRLMMR en Meer

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2013. Persbericht van Jopen Bier (30 oktober 2013): Oergraan uit Haarlemmermeerpolder wordt prachtbier. HAARLEM/NIEUW VENNEP Na 3 jaar van voorbereiding wordt vrijdag 1 november in de Jopenkerk in Haarlem het eerste glas bier, gemaakt uit een oergraan uit de Haarlemmermeerpolder, aan het grote publiek gepresenteerd. Enkele eeuwen geleden was de polder Graan voor Visch na de drooglegging van de Haarlemmermeer de graanschuur van Amsterdam. Toen graanbouw door de Mansholt-verordonnering uit de jaren 70 van de vorige eeuw naar Frankrijk en Duitsland verdween en ook alle kleine brouwerijen weggesaneerd waren en uiteindelijk in de Randstad alleen Heineken-Amstel overbleef was er qua diversiteit een monocultuur van bier en een monocultuur van granen ontstaan. Vanaf de jaren 80 ontstonden er nieuwe brouwerijen die zich toelegde op speciaalbier. Zo ook in Haarlem met Jopen Brouwerij, die na 15 jaar van brouwen bij collegas, in 2010 weer een eigen brouwerij deed herrijzen, en dat wel in de Jacobskerk in het Raaks gebied. De volgende stap was nu ook weer eigen granen te gaan gebruiken. Er werd daartoe niet teruggegrepen op alleen gerst (en haver) maar ook op het oergraan emmer, een graan dat al door de Egyptenaren voor onze jaartelling werd benut voor het bierbrouwen. Ook onze eerste landbouwers verbouwden dit oergraan in onze contreien. In 2010 werd dit graan, de voorloper van onze tarwe, weer voor het eerst in ons land uitgezaaid. Op de velden van Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep is de emmer geteeld. Na 3 jaar van vermeerderen van 80 kg naar ruim 10.000 kg is het nu eindelijk zo ver dat er mede dankzij de Stichting Bio-Di-Vers ook weer bier van gebrouwen kan worden. De coperatie Agro Nova van Haarlemmermeerboeren in Nieuw-Vennep toonde zich gaarne bereid een experiment, bijna 2000 jaar na de laatste boeren, aan te gaan. Het brouwproces kon dan eindelijk op 30 augustus beginnen en nu is er dus een prachtbier. Het Emmerbier heeft de naam "Jopen HRLMMR & Meer" meegekregen en heeft enige gelijkenis met weizenbier, maar dan iets voller van smaak. Het bier is ongefilterd blond en bevat 5% alcohol. Het unieke brouwsel is compleet op 33cl flessen afgevuld.